Jít na hlavní stránku

Aktuality

Zahájení plachtařské sezóny 2012

1.5.2012

Plachtaři Aeroklubu Beroun se zhurta vrhli vstříc novým zážitkům a pro nadcházející sezonu vyleštili své nebeské ptáky téměř dokonale. Jako první proháněl svůj vlastní oř po obloze až nad rakouskými Alpami Cpt. Miloš Matějka (ČR prý už není nic pro něj :-). Dle svých skromných slov údajně "nic moc" neuletěl (ale mi co ho dobře známe, víme, jak to asi bylo). Citace:

1. "Na Glosglokner jsem se nedostal, ten byl bohužel v mraku. Jinak doopravdy moc hezké!"

2. "Žádné velké výkony jsem neuletěl, protože jsem vůbec nevěřil, že budeme lítat, ale polítání mezi sněhovými přeháňkami a max. 40km od domova to bylo opravdu úžasný. A taky jsem startoval až 14.46 hod. IGC soubor jsem zatím neztáhl, a tak posílám jen pár nekvalitních fotek z mobilu! Moc bych vám to všem přál a tak jen doufám, že jsem vás alespoň příjemně naladil!"

Zatímco Matěj učil alpské orly lítat, ostatní členové si na bubovickém letišti oživovali po zimní přestávce své pilotní návyky. Vše probíhalo celkem normálně, ale co čert nechtěl - přece jen se stala nehoda - naštěstí ještě na zemi a bez fatálních následků. Náš nejstarší člen, ak.arch. Tonda Kryl, pocítil na vlastní kůži (a tělo) důsledky zanedbané pravidelné roční prohlídky a opravy pozemní techniky. "Načnutý" potah skládací židle nevydržel nárůst hmotnosti získaný patrně v polední přestávce na oběd.

Pohodovou atmosféru nenarušil ani plachtařský potěr, který občas chaoticky pobíhal po LKBU a bylo nutné ho mít stále na očích.

Plachtařský Předseda Petr (Hodulák), chtěl jít příkladem ostatním bubovickým plachtařským nadějím a proto vytvořil hvězdné duo s cpt. Radimem Malátkem. Týden před koncem dubna koukli na počasí, načrtli čáru do mapy, vzali si L-13A Blaník, odstartovali ... a takhle to dopadlo - citace: "Pěkný pole to bylo, ale ten sad se blížil... a zase močůvka... no a kdyby Palec nenechal ten vehement na tranďák u soustruhu, tak jsme to složili znova dřív a očudili to ještě jednou. :-) Letu zdarrr."

(viz. foto)