Jít na hlavní stránku

Aktuality

Zítra by to šlo! aneb letní soustředění Rakovník 2023

5.8.2023

Od neděle 23. srpna do středy 2.8. probíhalo naše aeroklubové soustředění, letos opět na letišti Rakovník. Již v sobotu se účastníci sešli, aby připravil veškerou techniku k nedělním převlekům, druhá skupina měla za úkol převézt do Rakovníka sudy s palivem. Bohužel probuzení do nedělního větrného rána nám nedalo na vybranou a v zájmu klidných převleků jsme museli rozebrat všechny jednosedadlovky a dopravit je po zemi. Večer pak už následoval nejzdlouhavější úkol, a to naskládat naše letadla do rakovnického hangáru.

Zbytek soustředění nás ovšem trápila známá věta všech nešťastných plachtařů: „Zítra to půjde!“ Většinu dní nás trápil silný západní vítr nebo nevypočitatelné přeháňky, případně obojí. Celkově jsme létali čtyři dny a největší výkon předvedl Pavel Kuriščák ve VSO-10 s časem těsně přes tři hodiny. Ale ani zbytek aeroklubu to nevzdával, a tak se na typ Cirrus přeškolili hned tři piloti – Honza Liška, Matěj Dolejš a Filip Mrštný. Poslední zmíněný k tomu navíc přihodil skoro dvě hodiny ve vlně, do které se dostal přímo nad městem Rakovník. Od vstupu do stratosféry jej dělilo snad už jenom pražské TMA.

Ani při škaredých dnech nás však dobrá nálada neopouštěla a nedosažitelné plachtařské výkony jsme doháněli v šipkách a ping-pongu, případně někteří na baru u sklenky vína či půllitru piva. Někteří odvážlivci se při alespoň trochu příznivé předpovědi vydali na výlet na kole.

Ve středu nás již tedy čekalo jen balení, stěhování a zpáteční převleky dvojsedadlovek následované jejich rychlým úklidem do hangáru před dalším deštěm. Zkrátka, na rozdíl od minulého roku nám letos počasí opravdu nepřálo, ale morálka i přesto zůstává vysoká, jak dokazují naši reprezentanti na Rakovnické dlaždici – Petr Hošek a Pavel Kuriščák, kterým se snad zadaří lépe.

Fotoalbum zde: https://photos.app.goo.gl/n31HhZqVTn1H7m5f7

Letu zdar!