Jít na hlavní stránku

Aktuality

Letní žákovské soustředění 2020

9.8.2020

V sobotu začalo na LKBU letní soustředění žáků, a to v hojném počtu - letošních a loňských žáků se na letišti sešlo v sobotu sedm, v neděli dokonce osm. 

Sobotní termicky příznivé počasí výcvik poněkud narušilo, protože provoz byl od rána věnován především zkušeným pilotům, kteří se chystali na přelety. A nutno přiznat, že jejich snaha byla korunována značným úspěchem: Marek Lapiš na Cirrusu a Víťa Polok na L33 si střihli třístovky, Peťulínovi Hoškovi chyběly ve VSO10 ke třístovce dva kilometry a Pavel Kuriščák s Honzou Liškou otočili v ASK21 solidních dvě stě kiláků, což v součtu katapultovalo AK Beroun v klubovém pořadí CPS vzhůru na závratnou 44. příčku. Večer jsme pak zakončili zaslouženým letem do bazénu pro Peťulína a Pavla, kteří se na Cirruse sice přeškolili už minulý týden ve Vlašimi, ale do vlašimského prázdného bazénu se nechat hodit nechtěli.

Vzhledem k tomu, že i na neděli předpovědi vypadaly termicky příznivě, a navíc teploty opět slibovaly během dne přesáhnout třicítku, byl provoz zahájen už v 7:00, aby se pro navijákování účelně využilo ranního chládku - a ke slovu (tedy vlastně k navijáku) přicházejí dokonce dva Blaníky naráz. Po jedenácté dopolední nastává opět doba přeletová - tentokrát se do L33 nechal po dlouhé době přemluvit Fanda Rus, Marek Lapiš vyrazil na svoji obvyklou třístovku pro změnu ve VSO10 a Cirrusa vzal na tři sta Pavel. Po návratu přeletářů nicméně pokračuje výcvik a nedělní provoz v součtu končí až kolem osmé večerní solidní padesátkou navijáků. A pro účastníky soustředění rovněž nadějí, že v následujících dnech se jim do toho přeletáři už nebudou plést. 

Což se potvrdí hned v pondělí 10. 8., které je už zcela věnováno výcviku. To plně využije především loňský žák Matěj Truc, který po podzimním sóle dovrší svoji pilotní přípravu úspěšně složenými pilotními zkouškami.