Jít na hlavní stránku

Aktuality

Víkend v Moravské Třebové

12.5.2019

V letošním roce počasí jarnímu soustředění nijak zvlášť nepřeje. 

Svědčí o tom mimo jiné následující skutečnosti:

  • Za první týden se odehrály celkem 3 (TŘI!) letové dny a ani jediný přelet. 
  • Pavel Kuriščák zvládl přesně změřit podélný sklon přistávací dráhy 08 na LKMK.
  • Peťulín s Davidem Veselým prezentovali výsledky testu, jestli je lepší jíst Pikao samotné, s rozinkami nebo s brambůrky. 
  • Honza Liška navrhl, že bychom mohli zkusit naučit toho pavouka sekáče, co bydlí v rohu na záchodě, dávat pac. 
  • Petr Novotný fotí panáky rumu z drona.

Není proto divu, že víkend se nesl především ve znamení poznávacích kulturně historických aktivit. V pátek odpoledne to byl výlet do Litomyšli a prohlídka renesančního zámku a centra města. 

V sobotu se v průběhu dopoledne počasí na chvíli umoudřilo a bylo možné rychle vystěhovat hangár a uskutečnit pár pokusů. Pravdou ale je, že až na posádku Kuriščák - Hošek, která v prostoru kroužila přes dvě hodiny, se ostatním pilotům termicky moc nedařilo. Žádný div, že jsme odpoledne opět dali přednost kultuře a zamířili do Moravské Třebové, abychom si prohlédli renesanční náměstí, zámecké nádvoří a do hloubky pak točený nefiltr z Pivovaru Černá hora (mimochodem nic moc).

Neděle byla deštivá od samého rána, takže tým opět vyhnala provozovat turismus - tentokrát bylo na doporučení Petra Novotného cílem Průmyslové muzeum v Mladějově (kde v týdnu dostal Peťulín průvodkyni do kolen otázkou, jak často jejich parní lokomotivy vyzbrojovaly). 

Situace je natolik vážná, že během nedělní strategické porady dokonce padnul návrh uzpůsobit termín zakončení soustředění aktuální meteorologické situaci. Uvidíme tedy, jak to s plachtařskými výkony v Moravské Třebové bude vypadat do budoucna.