Jít na hlavní stránku

Aktuality

Připravit, pozor, start!

1.4.2018

Prodloužený velikonoční víkend jsme sice ještě většinou věnovali zimní údržbě, došlo ale už i na letecký provoz. 

Zatímco VSO-10 prozatím čeká na opravu v servisu ve Vysokém Mýtě (hotová by měla být nejdřív v polovině dubna), L-33 už je po zimní pauze znovu složená v hangáru a připravená k akci. ASK-21 sice vypadá bez křídel trochu v nedbalkách, ale k finálnímu zprovoznění už vlastně chybí jen vyměnit jeden z mikrofonů. Vlečná Z-142 se v pátek vrátila z kontroly v leteckém servisu v Plasích. A do své původní garáže se z dílny po generální opravě přestěhoval zpět i naviják. 

V pátek a v sobotu taky prošla bránováním a válcováním letištní plocha a proběhl závěrečný úklid po instalaci nového plotu v prostoru pro veřejnost. 

O velikonoční neděli tedy už nic nebránilo zahájení provozu. Počasí sice nebylo nejpříznivější, západní vítr během dne průběžně zesiloval až na 8 m/s se silnějšími poryvy. Během povětrnostně klidnějšího rána a dopoledne se ale podařilo uskutečnit čtyři aerovleky, jejichž piloti dokonce hlásili termické stoupavé proudy (viz přiložené fotky). 

Letiště i letový park jsou tedy připravené, a jakmile bude počasí jen trochu příznivější, může se provoz rozběhnout na plné obrátky.