Jít na hlavní stránku

Aktuality

Soutěž v přesnosti a eleganci přistání

16.9.2017

Na sobotu 16.9. bylo na bubovickém letišti připraveno velmi neobvyklé klání: soutež v přesnostni a eleganci přistání.

Hlavní organizátor, Kamil Havelka, sezval všechny členy aeroklubu následující pozvánkou:

Nazdar bubovičtí sokolové! Jak určitě všichni víte, v září zahajuji své, již tradiční, podzimní soustředění. Tento ročník bych chtěl obohatit o takovou cvičnou leteckou misi a budu moc rád, když se jí zúčastníte spolu se mnou. Cvičení bude v podstatě zdravé soutěžení pilotů. Mise bude spočívat v přesném přistání na letadlové lodi. Jako palubní letoun jsem zvolil jeden z posledních výkřiků spojenecké techniky - obávaný bombardér L-13A Blaník (konkrétně OK-3702) - do vzduchu vymrštěný nejmodernějším katapultem typu Hercules H4. A nyní pozor: pro nejúspěšnější kadety jsou připraveny hodnotné ceny, tzv. prémie k žoldu. A aby se mohli orlové na svůj výkon maximálně soustředit, bude jejich žaludek naplněn specialitou z naší polní kuchyně. Věřím, že máte pro strach a boj uděláno a podpoříte mne v přípravě na závěrečnou ofenzivu proti nepříteli! Nyní to nejdůležitější: cvičení se bude konat v sektoru Bubákovice LKBU v sobotu 16. září 2017, briefing začíná v 9:00 přesně (bacha, velicí generál Top Gunu nesnáší pozdní příchody)! Svou účast potvrďte na stránkách AK přihlášením se na provoz. Těším se, že se na akci sejdeme v hojném počtu. Dismissed (zde raději volně přeložím: Pohov, rozchod)! Váš Kamil.

Domovskou letadlovou loď, na kterou měli piloti co nepřesněji přistát, obsadila hodnotící komise Miloš Matějka – Fanda Rus – Marek Lapiš a nesmlouvavým okem hodnotila umělecký dojem na přiblížení a přesnost dosednutí. A na to, aby celá taškařice proběhla dle regulí a hlavně bezpečně, bděl svým ostřížím zrakem z řídicí věže Víťa Zárybnický.

Původní záměr, že všichni soutěžící budou mít možnost dvou startů dopoledne a dvou odpoledne, nám překazilo přetržené lano. Konečné vyhodnocení tedy proběhlo na základě dvou pokusů každého pilota.

Je třeba sebekriticky přiznat, že zlatou pozici se AK Beroun uhájit nepovedlo – pohár si nakonec odvezl do Příbrami nejúspěšnější palubní pilot Marcel Merrel. Další posty na bedně už ale získali místní borci: stříbro Peťulín Hošek (i když ten byl z drobné nepřesnosti při prvním přistání smutný celé odpoledne) a bronz Petr Lívanec. Pro všechny zúčastněné pak byly připraveny hodnotné ceny, z nichž zejména Májky a šampaňské budeme spotřebovávat snad až do příští sezóny.