Jít na hlavní stránku

Aktuality

Dlouhý víkend

21.7.2019

Vzhledem k příznivému počasí a aktivitě letošních žáků se podařilo tento týden zorganizovat provoz už ve čtvrtek. Toho zručně využil Marek Smékal, který svoji povinnou dvouhodinovku před pilotkami zvládl lépe než stoprocentně (vlastně na 167 %, protože v termice létal 3 hodiny 21 minut). Následná nucená koupel v bazénu mu pak v horkém počasí vlastně přišla docela vhod. 

Do bazénu s ním!
Do bazénu s ním!

Sobota 20.7. slibovala velmi přiznivé počasí, což inspirovalo hned několik posádek k naplánování přeletů. Zkušený Miloš Matějka s nováčkem Filipem Vlasatým v Blaníku se plánu drželi a tři hodiny statečně termili. Pavel Kuriščák a Peťulín Hošek v ASK ovšem po prvním otočňáku střízlivě usoudili, že se plachtařské podmínky na jejich trati horší, a doma tak přistávali už po čtvrté, s nějakými 190 km namísto chystaných 250 km. Marek Lapiš vytrval a svoji západně orietovanou čtyřstovku úspěšně dokončil někdy o sedmé večerní. Víťovi Polokovi ale počasí v okolí Plzně nepřálo a už kolem čtvrté hlásí pole u Dobřan. Záchranný tým Vlasatý-Matějka ho nakonec i s nepoškozenou VSO-10 dopraví zpátky na letiště krátce po osmé. Večer se tedy psalo na CPSku v součtu sice o něco méně, než předpovídaly ranní optimistické odhady, přesto se ale jednalo o cenné body.

Zatímco přeletáři bojovali s proměnlivým počasím na tratích, na letišti probíhal navijákový provoz. Víc než nestabilní termika účastníky sužovalo třicetistupňové horko. I přesto ale všichni žáci absolvovali po čtyřech startech - dva v průběhu dopoledne a dva pak během odpolední směny. 

Neděle byla bohužel meteorologicky o hodně méně příznivá, nicméně jen občasné přeháňky nakonec nějaký ten navijákový i aerovlekový provoz umožnily. 

Nezastavily se ani opravy a úpravy v okolí letiště. Usazování panelů, které započalo 27.4. umístěním panelů přes sklad stavebního materiálu, bylo tento týden završeno usazením velkého panelu před sklad nafty (s transportem musela pomoci těžká technika). Začalo také ubourávání komína, jehož narušená statika nás přinutila se zbavit horní části, včetně kovových konstrukcí. Tady bohužel technika nepomůže, jedná se výhradně o ruční práci, a po třech hodinách rachoty se v sobotu zatím podařilo sejmout kovový stožár. Pokračuje i rekonstrukce koupelen, kde archeologický průzkum pod starou sprchovou vanou odhalil desítky let staré bledě modré "plachtařské" dlaždice s bílými obláčky.