Jít na hlavní stránku

Aktuality

Společně připravujeme novou sezónu

30.1.2019

Přestože v uplynulém víkendu za okny většinu času bouřila sněhová vánice, bylo na našem letišti rušněji než v leckterý idylický letní den. Zatímco v klubovně probíhala teoretická příprava patnácti (zatím ještě) optimistických žáků, zbylí členové aeroklubu se naplno věnovali přípravě na nadcházející sezónu.

A práce bylo skutečně jak na kostele. Jen důkladná a pečlivá kontrola všech detailů zajistí, aby byla letadla technicky v pořádku a létání probíhalo bezpečně. Poslední slovo mají samozřejmě odborní technici a větší opravy je třeba objednávat u servisních organizací, nicméně nebýt koncentrovaného úsilí všech, kdo i v zimních měsících chodí na letiště a tlačí celý proces kupředu, mohli bychom na jaře také zjistit, že se můžeme bavit jen sekáním trávy (tedy pouze za předpokladu, že se podaří nastartovat traktor).

Takový průměrný pracovní den může začít i docela nevinně. Ráno nás při sledování atraktivního tenisového zápasu vyrušil aeroklubový technik Martin Doněk, že "jen potřebuje pomoct převézt zakonzervovaný letecký motor do dílny". Věci potom nabraly trochu vážnější spád, takže netrvalo ani dvanáct hodin, stovky šroubků a litry oleje vsáklého do monterek zůčastněných aby se z motoru podařilo vymontovat klikovou hřídel (skutečný cíl celého snažení), ve kterou vkládáme naděje pro zprovoznění motoru vlečné OK-VNC.

V sobotu večer byli nakonec tvrdí pracanti odměnení výtečnou večeři z vařečky Franty Ruse, kterému jsme ten večer popřáli vše nejlepší k 64. narozeninám!