Jít na hlavní stránku

Aktuality

Bubovický rozpočet 2018

27.10.2018

V sobotu 27.10.2018 se na Bubovickém letišti uskutečnil už druhý ročník soutěže, která si svoji úspěšnou premiéru odbyla loni v září: Bubovický rozpočet. 

I v letošním roce se jednalo především o přesnost a eleganci přistání, které měl pilot provést na "letadlové lodi” pečlivě vyznačené na přistávací dráze. Počasí se zpočátku netvářilo příliš příznivě, nakonec nás ale déšť i přehánky minuly a trápil nás jen nepříjemný severozápadní vítr a teploty kolem 9°C. Na náladě nepřidalo ani přetržené navijákové lano hned po čtvrtém startu. 

Přistání do zóny
Přistání do zóny

Naštěstí bylo nadšení hlavního organizátora Kamila Havelky natolik nakažlivé, že jsme všechny komplikace úspěšně přestáli. Za kniplem Blaníku OK-6706 se vystřídalo čtrnáct pilotů, žáků i hostů - všichni samozřejmě pod dohledem zkušených instruktorů / bezpečnostních pilotů Marka Lapiše a Radima Malátka. Přesnost a eleganci přistání pak na palubě letadlové lodi přísným okem hodnotili Fanda Rus s Milošem Matějkou a nepřesné rozpočty nesmlouvavě penalizovali. 

Nálety skončily kolem třetí odpolední, a zatímco se vyčerpaní piloti posilovali domácím gulášem, organizátoři a odborná porota sčítali body a připravovali vyhlášení výsledků. Drobné ceny byly samozřejmě připraveny pro všechny účasníky, s napětím jsme ale očekávali především vyhlášení těch nejúspěšnějších. Třetí příčku obsadil letošní nový žák Filip Vlasatý, který při přistání zúročil své zkušenosti s opakovaným nácvikem navijákových vzletů a přistání. Na druhém místě se umístil již zkušený pilot Petr Lívanec, který se tak od loňska posunul o stupínek výš. No a na stupeň nejvyšší se po loňském stříbrném umístění propracoval Peťulín Hošek, kterému pohár slavnostně předal vítěz Bubovického rozpočtu 2017 Marcel Merrel.