Jít na hlavní stránku

Aktuality

První letošní bezmotorová letová vteřina

10.2.2018

Po dlouhé době byla konstelace natolik příznivá - letuschopná vlečná, letuschopný vlekař, letuschopný větroň, solidní počasí - že se do vzduchu vznesl náš Blaník. Piloti po zimní přestávce oprašovali své dovednosti jak v okruzích, tak při nácviku přistání do terénu. S Martinem Štolbou za kniplem VNC a Kamilem Havelkou na místě instruktora probíhal provoz pohodově, ukončily ho vlastně až nepřiznivé teploty kolem nuly, které pobyt na ploše dost znepříjemňovaly. 

Kromě dlouho očekávaného leteckého provozu na letišti samozřejmě pokračovalo i školení žáků: v sobotu se lekce o plánování a provedení letu odehrála pod vedením šéfa plachtového odboru Petra Hoduláka (ten pak večer oslavil své úspěšné lektorské působení nejen lahví červeného - viz přiložené fotografie), krátký vstup týkající se lidské výkonnosti připravit Ondřej Fiala a v neděli školicí víkend završil obecnými znalostmi o letadla Martin Doněk. 

Nezastavil se ani úklid a údržba - dílna i sklad stavebního materiálu procházejí pozvolnou, ale vytrvalou proměnou. Stejně jako zatím rozebrané ASK 21, které se postupně dopracovává se zbrusu nové palubní desce.