Jít na hlavní stránku

Aktuality

Ohlednutí za sezonou 2013

18.2.2014

Déšť

Lidové letectví je koníčkem nevyzpytatelným. Každý rozumný člověk - pěší turista, zahradkář nebo domácí kutil, si dokáže užívat svých zálib aniž by ho vyváděly z míry vrtochy počasí jako lehký déšť, větrno nebo mlha. Ne však amaterský letec, ke kterému byl začátek sezóny 2013 obzvlášť nepřátelský. Neustávající deště týden za týdnem skrápěly naše letiště a činily tak jeho povrch velmi nestabilním a k létání nepoužitelným. Libovolný pokus o provoz těžkých létajících strojů by totiž okamžitě zdegradoval jinak vytříbený golfový pažit dráhy na úroveň malého vápna fotbalového hřiště třetiligového týmu v desáté minutě nastavení druhého poločasu.

Zatímco za normálních okolností začíná amatérský letec našeho aeroklubu brázdit prostory atmosféry již začátkem dubna, v uplynulé sezóně víkend co víkend smutně chodil po ploše, podesáté kontroloval stav provozních kapalin ve všech strojích, podvanácté přeleštil od usazeného prachu a pavučin všechny náběžné hrany křídel i skla kabin, aby se nakonec jako každý víkend předtím potřicáté znovu odšoural na bar zapít žal.

Slunce na konci tunelu však nakonec jednoho dne vysvitlo. Sezóna nakonec začala, byť téměř s dvouměsíčním zpožděním.

Soustředění

Jako každý rok tak i letos pracoval kolektiv našeho aeroklubu na podpoře (služebně) mladé generace plachtařů prostřednictvím pořádání letního soustředění, které se z logisticko-strategických důvodů uskutečnilo opět na domovské základně. Pro mnoho z nich to byly v uplynulém roce jedny z prvních letových dnů vůbec, právě kvůli zmíněným meteorologickým komplikacím.

Aby to nebylo tak jednoduché, provázely už zrod celé akce dramatické okolnosti - pracně dohodnutý termín konání se ukázal být vážně ohrožen průmyslovým incidentem ve slévárně, zásadně ovlivňujícím časové možnosti nejobětavějšího instruktora a svědomitého vychovatele - Franty. Nasazením všech sil a prostředků se nicméně organizační problémy podařilo odstranit a soustředění se nakonec úspěšně uskutečnilo.

Zatímco loňský ročník se odehrával téměř výhradně pod taktovkou navijákového provozu, kdy počasí hrálo do karet výhradně výcviku žáků, letos se ukázalo že spravedlnost existuje. Jako by vyšší moc chtěla odčinit své jarní přešlapy s množstvím dešťů, přípravovala téměř každý den ideální přeletové počasí - žáci tak neměli celý den jen pro sebe, ale na letišti se zformoval třísměnný systém: Od časného rána (někdy dokonce i od naprosto nehumánních 8 hodin!) nastupovalá žákovská jednotka k navijákovému provozu. Tento se kolem jedenácté plynule přeměnil v pozemní asistenci nastupující směně přeletářů, kteří vyrazili bojovat na trať. Následovala odpolední pauza, ideální pro doplnění energie obědem a lenošením. Po návratu úspěšných bojovníků tak mohla pokračovat další vlna navijáků - samozřejmě pouze v případech, kdy prořídlá skupinka navrátilců obsahovala alespoň jednoho stále fyzicky způsobilého instruktora.

Kdo se účastnil, nelituje!

Natáčení

Letiště Bubovice je častým terčem filmařů všeho druhu. Využívají jej rádi pro jeho blízkost Praze, dostatečné zázemí, lidové ceny a samozřejmě obětavý a ochotný personál. Letos přispělo ke světovému kulturnímu dědictví svým účinkováním v jednom z dílů detektivního seriálu České televize - Clona.

Manévry desítek lidí a automobilů spojené s typickým natáčecím dnem již v aeroklubu nikoho nepřekvapí. Protože šlo ale o natáčení s leteckou tématikou, bylo příjemným zpestřením, že se do světel reflektorů mohly dostat i naše aeroklubové hvězdy. V prvé řadě Blaník OK-3702 (v roli sama sebe) s odvážným pilotem Frantou (v roli pilota Blaníku), který při této příležitosti po 30 letech seděl v Blaníku také jednou sám.

Výkony všech přítomných však byly zcela zastíněny legendární performancí Vedoucího Letového Provozu Zárybnického, před jehož hereckými výkony by bledly závistí i hollywoodské superhvězdy. Se svým charakteristickým doutníkem a ikonickou apartní čepičkou zcela ovládl scénu a dal tak jasně najevo, kde je jeho skutečný talent. Důvěryhodné zdroje uvádějí, jak se po natáčení mnoho zúčastněných filmových celebrit nechalo slyšet, že by mohly klidně druhý den s klidem ukončit svou hereckou dráhu, neboť většího úspěchu než jakým byla čest sdílet s tímto gigantem jednu scénu, již nemohou nikdy dosáhnout.

Tedy nezapomeňte - sledujte ve vašich televizních přijmačích od května 2014!